Haarfeiten en Henna haarfabels met Dianne te Mebel

Al sinds 2003 zit Dianne te Mebel in Amsterdam. Een zeer gezellige salon gespecialiseerd in 100% plantaardig haarkleuren, dus zonder chemie. Oprichtster is Dianne te Mebel, geboren en getogen Achterhoekse, al meer dan 32 jaar werkzaam in de kappersbranche. Na ruim 16 jaar gewerkt te hebben met reguliere kappersproducten zoals, ammonia, waterstofperoxide, ppd’s (ingrediënten die veelvuldig voorkomen in permanentvloeistoffen en haarverf), besloot zij het roer radicaal om te gooien en maakte de overstap naar plantaardig haarkleuren.

In een tijd waarin we ons steeds bewuster worden van onze manier van leven, en beter gaan nadenken over de inhoud van voedsel, cosmetica is het nog steeds een uitdaging om mensen te overtuigen van de voordelen van Henna.

Hoe komt dit? Er gaan nog steeds veel fabels in de rondte over Henna. In een gesprek met Dianne te Mebel wil ik deze fabels aan haar voorleggen en er achter zien te komen of dat het naar ‘het Rijk Der Fabelen’ verwezen kan worden.

Fabel 1: Henna is alleen in rood verkrijgbaar.
Dianne: Gelukkig niet. In onze salon werken wij met meer dan 30 kleuren plantaardige pigmenten, waaronder verschillende blonde, bruine en natuurlijk ook rode tinten. Ik blijf altijd nieuwe kleuren ontwikkelen.

Fabel 2: Haar kleuren met Henna duurt uren.
Onzin, zegt Dianne. Bij ons in de salon varieert de inwerktijd van 30 tot 45 minuten. Het zou overigens onverkoopbaar zijn, veel mensen hebben tegenwoordig haast, en hier is geen plek om te overnachten;-)

Fabel 3: Je kunt geen Henna over chemisch gekleurd haar zetten.
Juist chemisch gekleurd haar, wat soms poreus is, kan met Henna geverfd worden. Henna werkt als een kuur, zeg maar een ‘opkikker’ voor je haar.

Fabel 4: Er zit ijzeroxide in Henna.
Hmmm, ik heb dat weleens gehoord en, dat is mijn ervaring, dat dit meestal verkocht wordt in de Marokkaanse en Turkse winkels. Onze Henna komt uit Nederland en Duitsland en heeft voldoende keurmerken.

Fabel 5: Als je eenmaal Henna in je haar hebt, kun je niet meer van kleur veranderen of weer chemisch gaan verven.
Ja, dat kan wel. Want Henna legt een laagje om het haar heen, namelijk tussen de haarschubjes, in tegenstelling tot chemische haarverf, dat diep in de haarkern doordringt. Je kunt eindeloos met Henna ‘over elkaar heen’ kleuren, het haar wordt er mooier en sterker door.

Een goede vriendin van mij heeft onlangs haar haar met Henna goudblond thuis geverfd en het veel te lang laten intrekken. Met als resultaat ‘rossig’. De kleur stond haar beeldig, maar zij was er niet gelukkig mee….ik heb haar haar gecorrigeerd met de asblond, 30 minuten laten intrekken, uitspoelen en Klaar is Kees. Het resultaat was verbluffend mooi. Lees hier hoe dat is gegaan.

Wist je dat Henna:

  • het haar niet beschadigt
  • het haar een opkikker geeft, en als kuur als masker kan dienen
  • geen scherpe uitgroei geeft
  • eindeloos over elkaar heen kleurt
  • als je thuis je haar verft en je hebt wat over, dat je dat prima kan bewaren
  • het milieu niet belast
  • niet getest is op dieren
  • het lekker ‘aards’ ruikt

Ik heb er weer wat van opgestoken en ik hoop jullie ook..het laatste fabeltje wil ik nog uit de weg ruimen; de kapsters,van HennaBrownies gaan met het OV of fiets naar huis en niet met de bezemsteel;-)

Dit interview met Dianne te Mebel is geschreven door Debbie. Heeft u vragen aan Dianne? Stuur een e-mail naar info@dtm.eco