Haarfeiten en henna haarfabels met Dianne te Mebel

Al 14 jaar is in Amsterdam, aan Amstel 186, Instituut Haar & Gezondheid gevestigd. Een salon gespecialiceerd in 100% plantaardig haarkleuren, dus zonder chemie. Oprichtster van InstituutHaar & Gezondheid is Dianne te Mebel, geboren en getogen Achterhoekse, al meer dan 32 jaar werkzaam in de kappersbranche. Na ruim 16 jaar gewerkt te hebben met reguliere kappers producten zoals, ammonia, waterstofperoxide, ppd’s, etc. (ingrediënten die veelvuldig voorkomen in permanentvloeistoffen en haarverf), besloot zij het roer radicaal om te gooien en maakte de overstap naar Plantaardig haarkleuren.

In een tijd waarin we ons steeds bewuster worden van onze manier van leven, en beter gaan nadenken over de inhoud van voedsel, cosmetica e.d. is het nog steeds een uitdaging om mensen te overtuigen van de voordelen van henna. Hoe komt dit? Er gaan nog steeds veel fabels in de rondte over henna. In een gesprek met Dianne te Mebel wil ik deze fabels aan haar voorleggen en er achter zien te komen of dat het naar ‘ het Rijk Der Fabelen ‘ verwezen kan worden’.

Fabel 1: Henna is alleen in de kleur rood verkrijgbaar.
Dianne: Gelukkig niet. In onze salon werken wij met meer dan 30 kleuren plantaardige haarverf pigmenten, waaronder verschillende blonde, bruine en natuurlijk ook rode tinten. Ik blijf me altijd oriënteren naar nieuwe haar kleurmogelijkheden. Zo hebben we nog niet zo lang geleden nieuwe kleuren aan ons assortiment toegevoegd: abrikoos-blond, as-blond, middenblond, lichtblond en as-bruin.

Fabel 2: Het haar kleuren met henna duurt uren.
Onzin, zegt Dianne. Bij ons in de salon is de inwerktijd variërend van 30 min tot 45 minuten voor een enkele behandeling. Het zou overigens onverkoopbaar zijn, veel mensen hebben tegenwoordig haast, en hier is geen plek om te overnachten;-)

Fabel 3: Je kunt geen henna over chemisch gekleurd haar zetten.
Juist chemisch gekleurd haar, wat soms poreus is, kan met henna geverfd worden. De henna werkt als een kuur voor het haar, zeg maar een ‘opkikker’ voor je haar.

Fabel 4: Er zit ijzeroxide in henna.
Hmm, ik heb dat weleens van gehoord en,dat is mijn ervaring,  dat dit meestal verkocht wordt in de Marokkaanse en Turkse winkels. Onze henna komt uit Nederland en Duitsland en hebben o.a. de volgende keurmerken, Proefkoneen en BDIH.

Fabel 5: Als je eenmaal een henna kleur in je haar hebt gedaan, kun je niet meer van kleur veranderen of weer chemisch gaan verven.
Ja, dat kan wel. Want henna verf legt een laagje om het haar heen ( tussen de haarschubjes), in tegenstelling tot chemische haarverf, dat dringt diep in de haarkern door. Je kunt eindeloos met Henna over elkaar heen kleuren, het haar wordt er alleen maar mooier en sterker door.

Een goede vriendin van mij heeft onlangs haar haar met henna goudblond thuis geverfd en het veel te lang laten in trekken. Met als resultaat ‘rossig’ haarkleur. De kleur stond haar beeldig, maar zij was er niet gelukkig mee….ik heb haar haar gecorrigeerd met de kleur as-blond, 30 minuten laten intrekken, uitspoelen en klaar is Kees en het resultaat was verbluffend mooi. Lees hier hoe dat is gegaan.

Wist je dat Henna:

  • beschadigd het haar niet
  • geeft het haar een opkikker, de kuur kan als een masker gebruikt worden
  • geeft geen scherpe uitgroei
  • kunt het eindeloos over elkaar heen kleuren
  • als je thuis zelf je haar verft en je houdt verf over, dan kan je het restant in een bakje 3 weken bewaren. Wel folie eroverheen doen en het in de koelkast plaatsen.
  • belast het milieu niet, zoals oppervlaktewater
  • niet getest is op dieren
  • het lekker ‘aards’ ruikt

Ik heb er weer wat van opgestoken en ik hoop jullie ook..het laatste fabeltje wil ik nog uit de weg ruimen; de kapsters,van Instituut Haar en Gezondheid, gaan met het openbaar vervoer naar huis en niet met de bezemsteel;-)

Dit interview met Dianne te Mebel is geschreven door Debbie. Heeft u vragen aan Dianne? Stuur een e-mail naar info@diannetemebel.nl